Man at Work - Blog - Állásinterjú: 12 dolog, amit gyakran elfelejtünk

A következő állásinterjún vessük be mind a 12 pontot, és ne csodálkozzunk a sikerünkön!
Az álláskeresés lehet hosszadalmas, kudarcokkal kikövezett út, de nem feltétlenül kell ezt az ösvényt választanunk. Újítsunk! A következő állásinterjúnkon már a most következő ismérvekkel felvértezve jelenjünk meg, és szerezzük meg a nekünk való legjobb állást! Nézzük, mit érdemes észben tartanunk ehhez!

Man at Work - Blog - Állásinterjú: 12 dolog, amit gyakran elfelejtünk

 

Az a bizonyos 12 dolog, amit gyakran elfelejtünk az állásinterjún

1. Az állásinterjú olyan, mint a párválasztás: a felek azt próbálják eldönteni, hogy mennyire passzolnak egymáshoz, és működik-e a dolog hosszabb távon is.

2. Az állásinterjú két egyenrangú fél találkozása.

3. Az állásinterjú valójában a kutatómunkánk és információszerzésünk egy fontos állomása.

4. Csak több személyes találkozás után tudjuk eldönteni: tényleg itt akarunk dolgozni, vagy mégsem ezt kerestük. Ne kapkodjunk!

5. A bérre és juttatásokra vonatkozó információkat sose az első találkozás alkalmával érintsük.

6. Alaposan készüljünk fel a találkozásra: nézzük utána a megpályázott munkakörnek, potenciális munkaadónak, sajtóhíreknek, vezetőgárdának, és így tovább.

7. Ne feledjük: az interjúztatók is izgulnak az állásinterjú során, hiszen nagy súlya van a döntésüknek. Ám a gyakorlottabbak megtanulták már ezt palástolni.

8. Gyakori, hogy túl sokat beszélünk magunkról, holott 50-50%-os arányban ideális. Ez mutatná azt, hogy nemcsak magunkat akarjuk eladni, hanem a másik félre is kíváncsiak vagyunk.

9. Ha az interjúztató kérdésére adunk választ, annak időtartama 20 másodperctől maximum 2 percig terjedhet. Legyünk fókuszáltak!

10. Hangsúlyozzuk ki és következetesen képviseljük, ha megoldás orientáltak vagyunk, illetve a cég érdekeit tartjuk szem előtt. Az ideális jelölt ugyanis ezekkel a képességeivel emelkedik ki a többiek közül.

11. Legyünk türelmesek, ha hosszadalmasnak bizonyul a kiválasztási folyamat, illetve napokig, hetekig várnunk kell a következő lépésre. A kiválasztási szakemberek vállán nagy a felelősség, hogy a legjobb döntést hozzák munkájuk során, ellenkező esetben nagyon nagy veszteséget okoznak a munkáltatónak.

12. Sose kritizáljuk a jelenlegi vagy korábbi munkahelyeinket, illetve kollégáinkat, vezetőinket.

Jó tanács: válasszunk ki minél több oldalt, és kérjünk értesítést a legfrissebb álláslehetőségekről, mert ezzel a saját esélyeinket jelentős mértékben növelhetjük. Ne maradjunk ki belőle!

Forrás: www.profession.hu