Man at Work - Blog - Alkalmas vagyok erre az állásra?

Sokszor nehéz eldönteni, hogy a tudásunk és a tapasztalatunk elegendő –e a meghirdetett munkára, vagy épp olyan pozícióra jelentkezünk, amelyhez túlképzettek vagyunk. A legtöbb álláshirdetésben ráadásul szakirányú végzettséget kérnek, miközben ránézésre úgy tűnik, hogy anélkül is gond nélkül el lehet látni a feladatot.

Man at Work - Blog - Alkalmas vagyok erre az állásra?

Ennek két oka van. Egyrészt a jogszabályi előírás, hiszen bizonyos munkakörök betöltéséhez kötelező feltétel a képesítés. Másrészt pedig az, hogy biztosra mennek a munkáltatók. Hiába van ugyanis a jelöltnek hosszú szakmai tapasztalata, szakirányú végzettség nélkül könnyen véthet hibát, ha például egy olyan problémát kell kezelnie, amellyel még sosem találkozott, de a kötelező tananyag tartalmazta volna annak megoldását.

Azért nem kell a kardunkba dőlni, számos olyan munkakör van, amelyre érdemes beadni a jelentkezést, még akkor is, ha nem felelünk meg az összes követelménynek.

Ilyen például az, ha csak egy kicsit vagy alulképzett, s csupán egy vagy két képesítésed hiányzik. Nem arról van szó persze, hogy magyartanárként webfejlesztőnek kell jelentkezned, de a HR-esek alapvetően az adott állásra alkalmas jelentkezőket keresnek, így ha a kiírás nagy részének megfelelsz, lehet esélyed megkapni a munkát. A HR-esek az esetek nagy többségében meghallgatják azokat a jelentkezőket, akiknek csupán egy képesítésük hiányzik.

Még jobb a helyzet, ha a vállalat kimondja, hogy támogatja azokat az embereket, akik tanulási lehetőségeket keresnek. Ha olyan munkát találsz, amely nem igazán passzol a végzettségedhez, de a vállalat egyértelművé tette, hogy ösztönzi a folyamatos tanulást és átképzést, akkor hangsúlyozd a motivációs leveledben, hogy nyitott vagy fejlődés és a tanulás lehetőségére. A lelkes, de nem elég tapasztalt jelentkező néha sokkal jobb választás, mint a fásult profi.

Azt se feledd, hogy sok esetben a legnagyobb visszatartó akadály te magad vagy. Hogy miért? Mert nem bízol magadban. Kétségeid hátterében azonban nem mindig a képesítés hiánya áll, sokkal inkább a visszautasítástól való félelem. Az pedig rossz tanácsadó. Mérd fel, hogy reálisak-e a félelmeid vagy csak szimpla önbizalomhiányban szenvedsz, s ennek megfelelően cselekedj.

Persze arra is van példa, hogy nem vagy elég képzett és tapasztalt, ráadásul a cég olyasvalakit akar, aki nagy rutinnal rendelkezik. Ha tisztán látható az álláshirdetésben, hogy nem akarnak a betanításoddal bajlódni, hanem egy tapasztalt, öreg rókát keresnek, ne pazarold az idődet a jelentkezésre.