Man at Work - Blog - Alapértékek, melyeket ne áldozz fel a munka oltárán!

Felmérések igazolják, hogy azok a dolgozók, akik otthon is meg tudják nézni levelezésüket és meg is nézik, állandó stressznek vannak kitéve.

Man at Work - Blog - Alapértékek, melyeket ne áldozz fel a munka oltárán!


Valóban. Én is ezt tettem, mert nem hagyott nyugodni, hogy nem tudom, ez és ez válaszolt-e már, mehet-e tovább a folyamat. Így azonban nem tudtam kilépni ebből a hajtásból, csak már észre sem vettem. Szerencsére nem lett még érrendszeri problémám, meg szív-, nem indultam hízásnak, mert időben abbahagytam érezve a nyomást, a folyamatos fáradtságot és szétszórtságot. A konklúzió tehát az, hogy határokat kell szabni! Amik vezetnek és nem akadályoznak.

Az első és legfontosabb az egészség

A lélek jelez, ha nem veszed az adást, akkor már a test is. Ha valami testi tünet jelentkezik, biztosan felteheted a kérdést: mire nem figyeltem, mit nem vettem észre? A munka nemesít, de csak akkor, ha egészségesen csináljuk. Szünetekkel, és megszakítva olykor. Aludj eleget, táplálkozz egészségesen és mozogj, amennyit csak tudsz. Az ebédidőt evéssel töltsd, a szabadnapokat meg ne hagyd bent, vedd ki!

A család

Sokan bújnak a család szócska mögé, ha azt kellene megmagyarázni, miért dolgoznak állandóan és rengeteget. Ez alibi. A munkamánia, ahogy minden mánia, menekülés valami más elöl. Ha valóban fontos a családod, akkor legyél a része. Hiába bármennyi pénz, senki és semmi nem helyettesíti őket.

Józanész

A józan paraszti ész mindig legyen jelen. Egy bizonyos határon túl ne engedj, merj nemet is mondani. Ha vigyázol magadra, ha jelzed, hogy ennél tovább Te nem mész, akkor kiderül, hogy egészséges önbecsüléssel rendelkezel és rálátsz arra, mit nem érdemes más elvállalni, mert vagy kimerülsz, vagy becsavarodsz.

Identitás

Fontos a munkavégzés, pláne, ha szereted, a feltölt és megmozgat. Ugyanakkor, ha életed minden percét kitölti, és semmi nem kerülhet előtérbe, akkor egyenes út vezet a kiégéshez. Ha rendszeresen fordítasz időt a szellemi-testi-lelki feltöltődésre, sokkal eredményesebb maradhatsz a munkában is, amellett kreativitásod még jobban kibontakozhat és a rálátásod is megmarad.

A kapcsolatok

A kapcsolatban személyek a szereplők. Tehát személyed nélkül nem működnek a kapcsolataid. Logikus, de akkor tartsd szem előtt, hogy kapcsolataid Hozzád tartoznak és nem a cég tulajdonai. Tehát hasznosíthatod azokat a cég javára, attól még Te építetted ki a kapcsolati hálód, ragaszkodhatsz hozzájuk.

Az integritásod

Nagyon fontos! Ne tégy olyat, amivel nem értesz egyet. Stresszben élsz, és utólag hiába magyarázkodsz, akár magadnak. Ha valamivel nem értesz egyet politikai, etikai, társadalmi, jogi szempontból, jelezd a vezetődnek, beszéljétek meg. Kérd írásban, ha nem tudsz mást tenni, ezt általában nem teszik meg a munkaadók. Az is lehet, hogy elgondolkodik a másik fél, de az is, hogy lapátra tesznek. Talán jobb is, hiszen így örömmel nézhetsz reggelente a tükörbe, ugyanis magadat tudtad adni, nem vállaltál el olyasmit, amit nem tartasz etikusnak, azaz helyesnek.