Man at Work - Blog - A szemkontaktus

A szemkontaktus

2017-11-14

Nemcsak az állásinterjún, az élet minden területén kiemelten fontos a szemkontaktus. Ha szemérmesen lesütöd a szemed, az is baj, de ha mereven fixírozod a beszélgetőpartnered, az is. Mutatjuk a megoldást.

Man at Work - Blog - A szemkontaktus

A jól eltalált szemkontaktussal néhány másodperc alatt jó benyomást tehetünk beszélgetőpartnerünkre, így kellemes hangulatban, lendületesen kezdődhet a beszélgetés. Sok más technikához hasonlóan ez is tanulható, fejleszthető.

Kezdjük az egyik véglettel. Ez a meredt nézés, minimális pislogással. Nemcsak természetellenes és kínos, de agressziónak is minősülhet, ugyanis evolúciósan kódolt félelmet kelthet. A zsákmányára lecsapni készülő ragadozó figyeli bénító tekintettel áldozatát vagy ellenfelét, amitől egy irodában nem kell ugyan tartani, ám az ilyen nézés ösztönösen kellemetlen érzéseket gerjeszt a másikban, tehát kerüljük.

A másik véglet az, amikor valakit szinte teljesen kerüli a szemkontaktust. Aki zavarában erre a megoldásra kényszerül, vagy maga elé néz, esetleg egy találomra kiválasztott pontot fixíroz, az bizonytalannak, felkészületlennek tűnhet, s azt sugallja magáról: valamit titkol. Egy ilyen szituáció után mindkét fél rossz szájízzel búcsúzik, és nagyon valószínű, hogy többet nem találkoznak.

A megoldás itt is az aranyközépút. Szakértők szerint először akkor próbáljuk felvenni és néhány másodpercig megtartani a szemkontaktust, amikor a másik beszél. A figyelmes hallgatóság pozíciójában könnyebben megszokható a kényelmetlen helyzet, így felkészültebben vághatunk neki az embert próbáló feladatnak, amikor mi beszélünk és közben a másik szemébe kell néznünk.

Ha nehezen megye a dolog, van egy trükk is a se nem ügyetlen, se nem agresszívnak tűnő szemkontaktus létrehozása érdekében. Ha elviselhetetlenül kellemetlen számodra, hogy tartósan valakinek a szemébe nézz, próbálkozz meg azzal, hogy rajzolsz egy képzeletbeli háromszöget a másik arcára, ahol a szemei és az orra alkotják az idom három szögét. A beszélgetés alatt nagyjából tíz másodpercenként összpontosíts az egyik szögre. Ha így kalandozol a tekinteteddel, kifejezed érdeklődésedet és lelkesedésedet, amiért részt vehetsz a beszélgetésben.