Man at Work - Blog -  A sikeres IT-s szakember jellemzői

Ha informatikusnak születtél, vagy azzá lettél, valószínűleg Rád is jellemzőek az alábbi tulajdonságok. De lehet, hogy találsz köztük újat, elsajátítandót.

Man at Work - Blog -  A sikeres IT-s szakember jellemzői

Rugalmas vagyok – sokszor otthonról dolgozom, de az sem okoz problémát, ha egy-egy projekt kapcsán bent kell tölteni a munkaidőt. Nyitott vagyok arra, hogy ne feltétlen a klasszikus 8 órában dolgozzak, van, hogy két szabadnapom lesz így váratlanul, de előfordul az is, hogy 12 órát nyomom egy huzamban. Ha nyaralni megyek, se feltétlen tűnök el, de ez rajtam áll. Igazából akkor fontos az online állapot, ha hosszabb időre távozom.

Megoldásokban gondolkodom – már megtanultam, hogy nem érdemes stresszhelyzetben még jobban begörcsölni. Helyette tartok egy kis szünetet, majd ráállok a megoldás keresésére. Ha kell, kérek segítséget is.

A mindenem a munkám – természetesen van magánéletem is, de a hobbim is ehhez a területhez köt. Nem mondanám magam szakbarbárnak, egyszerűen csak szerelmes vagyok a területbe. Szívesen tanulok meg új fejlesztéseket, érdekelnek az aktualitások.

Beszélek angolul – ez ma már alapvető, főleg ebben a szakmában. A témába vágó szakirodalom ezen a nyelven íródik, így nem is lehet másképp követni a trendeket. Illetve sokszor előfordul, hogy egy-egy projekt nem csak hazai szakemberekből áll, hanem nemzetközi a csapat. Mondjuk nem vagyok perfekt, de amit kell, megértek.

Alkalmazkodom, tehát vagyok – csapatmunkában dolgozunk ezért fontos is, hogy az összhangra törekedjünk. Ellenkező esetben probléma alakulhat ki, ami elmérgesedhet, akkor viszont a minőség romlik, a határidőkkel is gondban lennénk. Együtt tudunk működni egymással és konfliktusok esetén megbeszéljük a nézeteltéréseket. Erre nyitottnak kell lenni.

Már a suliban – kimondottan jót tett, hogy anno a tanulás mellett bevállaltam némi gyakornoki munkát is, sokkal könnyebben találtam meg ezzel a háttérrel a helyem, mint olyan kortársaim, akik gyakorlat nélkül robbantak be a munkaerőpiacra.

Több programozási nyelvet ismerek – nagyon fontos. A legfontosabb. Remélhetőleg még ezt is olvasod. E nélkül ugyanis hiábavalók az eddig felsoroltak. Te is tudj többet, hogy alkalmazható legyen a tudásod.