Man at Work - Blog - A siker kulcsa: ismerjük meg magunkat!

Érdemes megismernünk a saját személyiségünket, mert ezzel olyan lehetőségeket szerezhetünk, amelyek egyéni és közösségi szinten is kiemelkedővé tehetnek minket. Nézzük, hogyan is kezdjünk hozzá!

 

Man at Work - Blog - A siker kulcsa: ismerjük meg magunkat!

Kezdjük azzal, hogy miért érdemes belevágni ebbe az egészbe. Legfőképp azért, mert egyéni gondolkodási stílusunk befolyásolja azt, hogyan lépünk kapcsolatba a kollégáinkkal, kezeljük a projekteket, mutatjuk be az ötleteinket, tehát alapvetően befolyásolja viselkedésünket, ami a siker egyik alapja. Ha felszabadítod egyéni gondolkodási stílusodat, sokkal hatékonyabbá és befolyásosabbá válsz a munkádban, karrieredben és magánéletedben is. Ha pedig képes vagy a gondolkodási stílusodat a potenciális munkáltató felé kommunikálni, és elmagyarázod, miért illeszkedsz a céghez és az adott pozícióhoz, sokkal erősebb jelölt leszel, mint mások.

A cégek ugyanis értékelik azokat az embereket, akik tisztában vannak erősségeikkel vagy azzal, hogyan navigálják magukat a különböző személyiségekből álló szervezetben. Ha képesek vagyunk magas szintű öntudatosságot képviselni, és megértjük, hogy a személyiségünk hogyan viszonyul másokéhoz, akkor érett, tehetséges jövőbeli csapatjátékosként pozícionálhatjuk magunkat a munkaadó előtt.

Persze, mint minden változ(tat)ás esetében, nem megy minden egyik pillanatról a másikra, de érdemes nekiállni. Nyitányként fordíts időt arra, hogy számba veszed erősségeidet és gyengeségeidet, valamint azt, miként tudnak ezek a tulajdonságok segíteni vagy akadályozni a személyes életedben.

Ebben segítségedre lehet például az úgynevezett Myers-Briggs típusindikátor, ami megmutatja azokat a területeket, amelyekben jók vagyunk, és azokat is, amelyeket fejlesztenünk kell. Az aránypárokat (extra-introverzió, érző-gondolkodó, érzékelő-intuitív, elfogadó-ítéletalkotó) vizsgáló teszt megmutatja, hogy húzóerőnek számítunk-e egy munkahelyen, vagy inkább több felügyeletet igénylünk a munkában.

Egy másik megoldás lehet a „Hat gondolkodó kalap” személyiségteszt, ami hat funkcióra osztja a gondolkodást, és mindegyik kap egy színnel jelölt „kalapot” (a fehér kalap jelöli a tényeket, a sárga az optimizmust, a fekete az ítélkezést, a piros az érzéseket és az intuíciót, a zöld a kreativitást, a kék pedig ellenőrzi az öt kalap párbeszédét). Mentálisan viselve és cserélgetve ezeket a kalapokat a csapattagok között, könnyebben tudunk összpontosítani a gondolatokra, és különböző szempontokból tudunk megvilágítani egy-egy problémát.

Ha mindezzel megvagy, akkor az önismeret segítségével értékelheted jelenlegi szerepedet, és jobban azonosíthatod azokat a lehetőségeket, amelyek által fejlődni tudsz. Arra is használhatod ezt az információt, hogy szorosabbá tedd a feletteseiddel való kapcsolatot, hatékonyabban dolgozz együtt a kollégáiddal, akik másképp gondolkodnak. Ha pedig új lehetőségeket keresel, a személyes gondolkodásod ismerete abban fog segíteni, hogy könnyebben felismerd azokat a lehetőségeket és cégeket, ahol boldogulhatsz. Sok sikert!