Man at Work - Blog - A puha faktorok szerepe az álláskeresésben

Sok HR-es még a szakmai tapasztalatoknál is fontosabbnak tartja az úgynevezett puha faktorokat, ezek a készségek ugyanis nem fejleszthetőek, így sokat nyomnak a latban egy-egy állásinterjún. Mutatjuk melyek ezek!

Man at Work - Blog - A puha faktorok szerepe az álláskeresésben

A bevezetőben írt megállapítást nem a hasunkra csapva tettük meg, felmérésekre alapoztuk. Ezek szerint a HR-esek közel kétharmada szerint az állásokra jelentkezők nem sokat tudnak felmutatni az úgynevezett puha faktorok (soft skills) terén, pedig ezek gyakran fontosabbak lehetnek, mint a szigorúan vett szakmai tapasztalatok.

Hogy miért? Nos, a munkavégzés csínját-bínját, a vállalati kultúrát viszonylag gyorsan el lehet sajátítani mindegyik munkakörben, az empátia, a csapatmunkára való alkalmasság vagy épp a pontosság viszont olyan készségek, amelyek kevésbé fejleszthetőek rövid távon, ezeket magával hozza a jelentkező.

Ha a számok alapján szeretnénk rangsorolni melyek azok a puha faktorok, amelyeket a HR-esek keresnek, akkor a Linkedln legutóbbi felmérését kell segítségül hívnunk. Az anyag szerint a legfontosabb öt ezek közül az általános kommunikációs készség (a HR-esek 57,9% szerint kiemelten fontos), összeszedettség (56,5%), csapatmunkára való alkalmasság (56,4%), állandó pontosság (55,9%) és a kritikus gondolkozásra való hajlam (55,8%). A felsoroltak mellett fontosnak tartják továbbá a szociális beilleszkedésre való képességet (55,8%) és a kreativitást is (55%), ahogy az sem elvetendő szempont, ha valaki egész egyszerűen barátságos személyiség (54,6%).

Ha lista alapján kicsit elbizonytalanodtál a puha készségeidet illetően, van egy nagyszerű módszer arra, hogy könnyebben eligazodj saját világodban. Kérdezz meg minél több embert – családtagot, főnököt, munkatársat, kutyasétáltató barátot, sarki péket, háziorvost –, hogyan vélekednek a kommunikációs készségeidről, az empátiádról, az alkalmazkodási képességeidről, egyszóval milyen embernek tartanak. A visszajelzések alapján fejlesztheted magad, s nagyobb eséllyel indulhatsz „harcba” a munkaerőpiacon is.