Man at Work - Blog - Sokat nyom a latban a jó motivációs levél

A jól összerakott CV mellett a motivációs levél is sokat nyom a latban, ha beadjuk pályázatunkat egy álláshelyre. Épp ezért nem mindegy mit és milyen stílusban írunk. Figyelem, tuti tippek jönnek!

 Man at Work - Blog - Sokat nyom a latban a jó motivációs levél

Azért is nehéz a helyzet, mert amíg az önéletrajzzal kapcsolatban kismillió helyről kaphatunk segítséget a neten, addig a kísérőlevelekről igen kevés az infó, ráadásul az álláshirdetésekben sem közölnek semmit ezzel kapcsolatban. Mégis mit tehetünk ilyenkor? Mit lehet és mit nem tanácsos beleírni a motivációs levélbe? Megpróbáltuk összeszedni a legfontosabb tudnivalókat.

A motivációs levél sok mindent elárul a pályázóról

Nem mi mondjuk, hanem a HR-esek, akik szerint rengeteg információ kiderül a pályázóról, ha elolvassák a néhány soros kísérőlevelét is. Mennyire motivált, ambiciózus egy-egy jelölt vagy épp megvan –e benne a szükséges merészség és kreativitás a felkínált munkakörhöz. A szakemberek azt tapasztalják, hogy a pályázók többsége bele sem gondol, mekkora jelentősége van a kísérőlevelének. Ne feledjük: egy semmitmondó motivációs levéllel egyetlen HR-est sem lehet arra ösztönözni, hogy részletesebben áttanulmányozza az álláskereső önéletrajzát!

A kevesebb néha több

Közhely, de igaz. Gondolj csak bele! Az interjúztatóknak általában nincs idejük másfél oldalas vagy annál hosszabb iromány átolvasására, tehát a tömör, átgondolt, maximum 1500 karakteres levél az ideális.

Tisztán és világosan

A forma semmiképp sem mehet a tartalom rovására, azaz a virágos háttér és a különleges betűtípusok használatát mellőzzük. A kísérőlevél fejléce egyezhet az önéletrajzéval, ez összeszedettségre és profizmusra utal. Fontos, hogy magázódva írjuk a levelet, mégsem a haverunknak, hanem ideális esetben az egyik leendő főnökünknek írunk.

Miért éppen engem?

Nem kell a litánia, térjünk rögvest a lényegre. Írjuk meg miért keltette fel az érdeklődésünket az adott álláslehetőség. Mutassuk be a pozitív tulajdonságainkat, főképp annak fényében, hogy miképp illeszkedik ez a cég profiljába, s segíti céljai elérését. Jó színben tüntetheti fel magát a jelölt, ha a leveléből érződik, hogy ismeri a cég tevékenységét, termékeit, szolgáltatásait. A kliséket azonban érdemes kerülni. Ne legyünk a 184. ember, aki leírja: szeretek csapatban dolgozni, jól bírom a stresszt és kiváló a kommunikációs készségem. Ugyanez igaz a nyelvtani hibákra. Inkább nézze át valaki előtte a levelünket, mintsem hibásan küldjük el, mert bizony ez is ronthat a rólunk kialakuló képen.