Man at Work - Blog - A jó főnök ismertetőjelei

Nem csalás, nem ámítás. Jó főnök is létezik, s nemcsak a mesékben. Ha így viselkedik a vezetőnk, biztosak lehetünk benne, hogy jó helyen dolgozunk. Vegyük szépen sorban az árulkodó jeleket.

Man at Work - Blog - A jó főnök ismertetőjelei
 

1. A jó főnök nem kritizál és nem oktat ki másokat nyilvánosan. Nem azért mert puhány, hanem azért, mert felismeri, hogy nem lehet jó érzés ilyen viselkedésben részesülni, ezért egyszerűen kerüli az ilyen megnyilvánulásokat. Mindez nem azt jelenti, hogy visszajelzések nélkül dolgozik, sőt, igényli a folyamatos visszacsatolást.

2. A jó főnök felelősséget vállal saját érzéseiért és szakmai döntéseiért. Még akkor is, ha ez kellemetlen, s konfliktusokhoz vezet, vagy épp újra kell kezdeni egy feladatot. Mindezt azonban nem bántóan, gorombán teszi, hanem megmagyarázza a döntés hátterét, s bevonja a megoldásba a kollégákat.

3. A jó főnök tiszteletben tartja mások érzéseit. Követel, ám azt is tudja, hogy emberek, s nem gépek dolgoznak vele. Például, ha valami nem sikerül tökéletesen, ám látja, hogy az érintett kolléga sokat dolgozott vele, akkor megdicséri, s kéri dolgozza át még néhány ponton az anyagot.

4. A jó főnök nem hallgat az indulataira, a harag bénító érzése helyett a változtatással együtt járó pozitív energiákra fókuszál. A kudarc után nem fordul magába, nem vádol másokat, hanem energiát és tettvágyat érez magában, hogy megoldja a problémát. Ezt az érzést pedig a beosztottakra is rá tudja vetíteni.

5. A jó főnök figyel a munkatársaira. Tekintettel van érzelmi nehézségeikre, mindennapi problémáikra, az ajtaja mindig nyitva áll a kollégák előtt.

6. A jó főnök nyílt lapokkal játszik. Világossá teszi a követelményeket és a célokat, s következetesen számon kéri azokat. Megpróbálja kihozni a legjobbat a munkatársakból.