Man at Work - Blog - A felmondás protokollja

Megtaláltad az állást, amely végül is megfelel Neked, a paraméterek 90 %-a megfelel. Elkezded a munkád és két hét múlva megkeres az a cég, ahol mindig is szerettél volna dolgozni, mondhatjuk, álmaid állása vár Reád! Vagy egyszerűen találtál egy jobb lehetőséget a mostaninál és a tettek mezejére kell lépned.

Man at Work - Blog - A felmondás protokollja

Gombóc a torokban, a gyomorban némi görcs? Nem érdemes, bár könnyű mondani. Hiszen a cél jó, számodra építő, a jelenlegi munkahely pedig csak teszi a dolgát a továbbiakban – a munkaerő kisebb-nagyobb időintervallumokban jön vagy megy.

Mire koncentrálj felmondásnál?

• Mielőtt benyújtod a hivatalos papírt vagy közlöd a tényt, egy gyors tájékozódás a munkajogban nem jön rosszul. Ha ügyvéded van vagy jogász ismerősöd, megkérheted, hogy tájékoztasson a legfrissebb szabályokról. Gyere ki jól ebből a helyzetből.

• A korrektség hosszú távon is jó befektetés – sosem lehet tudni, mikor kerülsz kapcsolatba a céggel, ahonnan távozni készülsz. Ha sürgősen szükség van a munkaerőre, akkor ajánlhatsz ismerőst is a helyedre, de a legtöbb esetben a munkáltató szeret maga kiszúrni és kiválasztani.

• Ne tökölj! Ha már teljesen biztossá vált az új pozíció, tuti mehetsz oda, jelezd a jelenlegi helyen. Az időhúzás Neked, Benned okozza a legnagyobb feszültséget.

• Ez egy nehéz pont lesz: ne beszélgessük meg a kollégákkal a legújabb fejleményeket. A pletyka él, lélegzik és növekszik. Egyre izgalmasabb lesz a történet, aminek aztán a fele sem igaz. Téged is visszahúzhatnak negatív megjegyzésekkel, nem tudhatod, ki érzi úgy, hogy olyannal is meg kell osztania a hírt, akivel Te nem szeretnéd. És manipulálhatóvá is válhatsz.

• Viszonylag érzelemmentesen, pozitívan, de minimum asszertívan állj a probléma megoldásához. Magadról beszélj, a motivációidról, az okokról és célokról. Egy felnőtt ember meg fogja érteni a jól megindokolt döntést.

• Ne telefonon vagy e-mailen tedd meg tétjeid. Menj oda, kopogj be és kérj időpontot, majd vázold a terved.

• Olyan is előfordulhat, hogy a munkáltató meg akar tartani, ezért egy kis versenyelőnyhöz juttatja magát: beígér fizetésemelést, előléptetést stb. Ha netán meginognál a hallottak hatására, ne rögtön változtass, mert akkor marionett bábura fogsz emlékeztetni. Kérj időt és jól gondold át!

• Udvariasan és figyelmesen kommunikálj, és röviden fogalmazz.

• A jó hangulatban lefolytatott búcsúzó párbeszédnek köszönhetően még létrejöhet a későbbiekben akár közös projekt is.