Man at Work - Blog - A biztonság az első - Külföldi munkavállalás közvetítő cégen keresztül

A nyugat-európai országokban a hazai bér többszörösét meg lehet keresni, ezért érthető okokból sokan érdeklődnek a külföldi munkavállalás iránt. Érdemes azonban alaposan felkészülni, s megbízható, munkaerő-közvetítő cégen keresztül állást vállalni, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés.

Man at Work - Blog - A biztonság az első - Külföldi munkavállalás közvetítő cégen keresztül

Mindenki szeretne anyagi és erkölcsi biztonságban élni, ám sokak szerint ez Magyarországon nem lehetséges. Az emberek jó része úgy gondolja, hazánkban nem kap olyan állást, ahol megbecsülést és anyagi elismerést szerezhet magának. Nem csoda hát, hogy évről évre egyre többen kacsintgatnak a nyugat-európai országok felé, a külföldi munkavállalás kis túlzással már „népbetegségnek”, a fiatalok körében pedig trendi lehetőségnek számít hazánkban.

Németország például igen népszerű célpont a magyarok között, ráadásul lassan kezdődik a szezon, így sok munkavállalót keresnek a derék germánok. Persze mindenki a legelőnyösebb ajánlatot szeretné megkapni, ám az álláskeresés nem olyan egyszerű külhonban, ahogy elsőre látszik. Épp ezért célszerű, hogy a buktatókat és az esetleges csalódást elkerülve egy megbízható munkaerő-közvetítő cégen keresztül vállaljunk állás, ha már a külföldi munka mellett döntünk.

Ha ugyanis valaki iroda segítségével vág neki a külföldi munkakeresésnek, annak több előnye is van. Először is a jelentkező rengeteg segítséget kap a munkakeresési folyamatban. A külföldi munkavállaláshoz is szükséges általában az önéletrajz, melyet a közvetítő ügynökség segítségével gyorsabban, szakszerűbben és eredményesebben készíthetünk el. Egy-egy állásinterjú kérdéseire is fel tudja készíteni a jelentkezőt az iroda, ezáltal sokkal előnyösebb helyzetbe kerül, mint mások. A külföldi munkavállalás konkrét kérdésein túlmenően az ügynökség képes segíteni a kiutazásban, valamint a munkahely környékén a megfelelő szállás megtalálásában.

A munkaközvetítő iroda további előnyeként a jelentkező biztos lehet abban, hogy ténylegesen a létező munkára szerződik, hiszen az ügynökségnek ezt garantálnia kell. Az interneten persze keringenek pletykák és rémhírek, melyek a legtöbb esetben alaptalanok és hányaduk elenyésző ahhoz képest, hogy a sok-sok külföldi munkaközvetítő mennyi rengeteg megelégedett embernek segített az elmúlt években.

Joggal adódik a kérdés: hogyan vágjunk bele? Milyen képzettség szükséges ahhoz, hogy helyt tudjunk állni egy idegen országban? Az első, s talán a legfontosabb a legalább alapszintű nyelvtudás. Hogy miért fontos ez annyira? Gondoljunk csak bele. A munka utasításait külföldi felettes adja, melyet szükséges pontosan és gyorsan megérteni. Ha valami problémája van, el kell tudja magyarázni a munkáltatónak. Ahhoz, hogy elkerüljék a félreértéseket nélkülözhetetlen az alap szintű nyelvtudás. Ez mind a munkavállaló, mind a munkaadó részéről alapvető fontosságú. Ráadásul a külhoni munkáltatók válogathatnak a munkavállalók között, így kinek lenne érdekében olyat alkalmazni, akivel nehezebb a kommunikáció?

Most, hogy ezen túl vagyunk, nézzük, mire számíthatunk? Érdemes tudni, hogy külföldieknek elsősorban olyan munkakört adnak, amelyeket a helyiekkel nem tudnak betölteni. Ezek közül a legjellemzőbb a betanított munka, például gyári munka vagy szakmunka a vendéglátásban, egészségügyben, és egyéb helyeken, ahol hiány van.
A munkavállaláshoz külföldön is elengedhetetlen egy jól megírt, idegen nyelvű önéletrajz fényképpel. Ahogy már említettük ebben a munkaerő-közvetítő ügynökség nagy segítség lehet. Egyébként a munkavállaláshoz az Európai Unión belül csak személyigazolványra, vagy útlevélre van szükség.

Bérezés tekintetében a legtöbb helyen a minimálbér környékén fizetnek. Nem a Magyarországit veszik alapul, hanem az adott országnak a minimálbérét. A tapasztalatok szerint ez elegendő a szállás, az étkezés, a közlekedés költségeinek fedezetére, sőt ebből még félretenni is lehet.

Fontos kiemelni, hogy egy esetleges megbetegedés alkalmával a munkáltató – ugyanúgy, mint itthon – táppénzre küldi az embert a megfelelő orvosi papírok leadása mellett. Érdemes azonban hangsúlyozni, hogy a nem legálisan vállalt munkák esetében a táppénz nem jár.

Zárásként néhány szóban arról, mire számíthatunk, ha egy munkaerő-közvetítő cégen keresztül próbálunk külföldön munkát vállalni. A pályázati anyag összeállítását követően a társaság felméri, hogy milyen munkakörökben tudja elhelyezni a jelöltet, s ennek tükrében magyar és például Németország esetében német nyelvű állásinterjúra is sor kerülhet, így a szakemberek fel tudják mérni mennyire alkalmas a kiválasztott munkakörre a jelentkező. Minderre azért van szükség, hogy a munkavállaló és a partnercégek is elégedettek legyenek az együttműködés során.

Mielőtt döntünk, egy valamit érdemes átgondolni. Bárki bármit is mondhat, de külföldön sincs kolbászból a kerítés, ott is dolgozni kell, s ott is el kell végezni a napi munkát. Ráadásul a család és a barátok sok esetben messze vannak, így csak magára számíthat az ember. Erre érdemes felkészülni. Ugyanakkor már a minimálbéres fizetésből jól elboldogulhat ez ember, akár félretenni is tud. Előrelépésre is van lehetőség, hiszen minél jobb a jelentkező nyelvtudása és több a munkatapasztalata, annál jobb munkákat pályázhat meg. Ezek tükrében érdemes dönteni, hogy belevágunk–e a nagy kalandba.