Man at Work - Blog - A befelé forduló kolléga is lehet főnyeremény

Az introvertált munkatárs. Nem fog a fején pörögve breaktánc bemutatót lejteni az évzáró partin és a brainstormingon sem ő az, aki ötletek garmadáját zúdítja ránk. Mégis ott lehet bennük a potenciál, csak tudni kell bánni velük. Kiskáté főnököknek.

Man at Work - Blog - A befelé forduló kolléga is lehet főnyeremény

 

Minden munkahelyen akadnak befelé forduló, nehezen barátkozó munkatársak, akik jellemüknél fogva soha nem a társaság középpontjai. Ám attól, hogy valaki nem partiállat, még lehet értékes munkaerő, sőt! Alkatukból fakadóan ugyanis jobban képesek odafigyelni, amikor mások beszélnek, alaposabban koncentrálnak egy adott feladatra és sokszor hatékonyabban képesek elemezni egy-egy problémát, mint extrovertált társaik. Ezt pedig jó főnökként a magunk javára fordíthatjuk.

Például teremtsünk nekik megfelelő munkakörnyezetet. Az introvertáltak képességei akkor tudnak igazán érvényesülni, ha viszonylag ingerszegény közegben dolgozhatnak, vagyis nem beszélgetnek körülöttük folyamatosan a kollégák, nem üvölt a legfrissebb Rihanna sláger a rádióból egész álló nap, azaz alapvetően akkor képesek alkotni, ha nyugiban lehetnek. Számukra őrjítő egy modern, egybenyitott iroda, ahol szó szerint egymás szájába érnek a munkatársak.

A nehezen barátkozó kolléga akkor tudja megváltani a világot, ha minél nagyobb távolságra van a többiektől, vagy akár otthonról dolgozhat, ami 2016-ban azért nem ördögtől való dolog. Kedves vezetők! Vegyétek tudomásul, ha valaki egy a lakótelepi kisszobában, a saját Star Wars-relikviái közt tud hatékonyan alkotni, hát legyen neki öröme, dolgozzon Darth Vader és Chewbacca között, ha így képes igazán nagy hasznot hajtani a cégnek. Nehéz ezt felismerni és megérteni az extrovetáltaknak, köztük különösképp a vezetőknek, akiket pont a folyamatos stimuláció serkent nagyobb teljesítményre.

Pedig hiába nem nyomulnak és bombáznak minket folyton-folyvást ötletekkel az introvertált munkatársak, adott esetben akár kiváló vezető is válhat belőlük. Hiszen hagy másokat is érvényesülni, s nem is cseni el titokban mások tuti ötleteit, hogy aztán a mellét döngetve a saját előmeneteléhez használja fel őket. Ráadásul elkötelezettek a hosszú távú célok iránt, mert nem a gyors sikerekre összpontosítanak, hogy túlfejlett egójukat táplálják velük, s a céget sem fogják egyik-napról a másikra otthagyni, hiszen fontos nekik a biztonság és a kiszámíthatóság.