Man at Work - Blog - 4 tesztkérdés leendő üzletembereknek

Az üzletember kifejezés jelenthet többféle pozíciót is, ugyanakkor közös bennük, hogy emberekkel foglalkoznak, kapcsolatokat ápolnak, és az is, hogy sok időt töltenek el bizonyos kollégák, ügyfelek körében. Ha az alábbi négy kérdésre igen válaszokat tudsz adni, jó eséllyel pályázhatsz olyan állásokra, ahol a kapcsolatok ápolása és építése óriási szerepet tölt be.

Man at Work - Blog - 4 tesztkérdés leendő üzletembereknek

1. Kedvel, vagy nem kedvel a másik ember?

Amikor sok időt töltesz el egy másik személy társaságában, kiderül, hogy mennyire találjátok meg a közös hangot, mennyire viselitek el egymást, vagy jobb esetben, milyen szinten hangolódtok egymásra. Lehet, hogy több időt töltesz vele, mint a legközelebbi családtagoddal. Nem érdemes megjátszani magad, hogy megnyerd a másikat, hiszen elég hamar kiderül az, ha valaki jól szabott maszkot visel. Ha önmagadat tudod adni, és nyitott maradsz, az már egy jó és fontos lépés.

2. Ki mesél többet a párbeszédek során?

Agyonszajkózott tény, hogy akkor leszel sikeres és népszerű, ha meg tudod hallgatni a másikat, de nem úgy mondjuk, mint egy fal, hanem aktívan figyelve. Ha ránézel, miközben beszél, ha kibírod, hogy nem vágsz a szavába helyeselve, ha ellenállsz a kísértésnek, és nem hozol rögvest egy példát a saját életedből. Ugyanis mindhárom rólad szól. Eltereled a beszélőről a figyelmet, szavába vágsz és valójában nem is érdekel a mondandója. Ha egyetértesz, bólogass és figyelj tovább. Larry King televízós szakember szerint abból többet tanulhat az ember, amit hall, mint amit saját maga magyaráz.

3. Az ügyfél szája be sem áll és repesve mesél?

Ha az ügyfeled megnyílik, és szívesen beszél hozzád, akkor nyert ügyed van. Aktívan figyelsz és szimpatikus lehetsz, ellenkező esetben a másik bezárkózna és bizalmatlan maradna. Akkor működik a kommunikáció, ha kölcsönös. Tehát nem az a lényeg, hogy csak az egyik beszéljen kizárólag, de ha megadod a figyelmet az elején, nem fukarkodva az idővel sem, akkor utána már Te is kapod a kérdéseket. Ilyen helyzetben az illető már a múltjáról is mesélhet, a hobbijáról és a terveiről. Még állásinterjún is előfordulhat, hogy a két fél kölcsönösen kérdez egymásról, persze ez nem minden helyzetben tipikus.

4. Bíznak bennem az ügyfelek/kollégák?

Bármilyen hihetetlen, akkor leszel hiteles értékesítőként, ha megbízható vagy és korrekt. Akkor fognak benned bízni, ha adhatnak a szavadra, ha betartod az ígéreteid, és ha őszinte vagy. A kamu, a pontatlanság előbb-utóbb kiderül, Te viszont hosszútávon gondolkozol a szakmában, a csapatmunka is klappolni fog, és emellett jobban is alszol.

Amennyiben mind a négy kérdésre igent tudtál válaszolni, akkor átmentél az O Hare teszten. A teszt a fenti nevezetű chicagói repülőtérről kapta nevét, ahol rengeteg ember fordul meg, rohan át, de leginkább várakozik a csatlakozásra. Ilyenkor akár 8 órát is el kell töltenie az utazónak egy másik, esetleg idegen személy társaságában – igazán jó kis próbatétel. A teszt egyébként rámutat, kinek van nagyobb esélyre értékesítési pozíció betöltésére, előléptetésre számíthat-e vagy őt veszik-e fel a meghallgatás után.