Man at Work - Blog - 4 leggyakoribb tévhit az IQ-ról

Avagy miért nem elég, ha valakinek magas az IQ-ja?
Természetes igényünk, hogy okosak és intelligensek legyünk, ezért tanulunk, olvasunk, fejlődünk, dolgozunk – és alapvetően nyitunk a külvilág felé. Ám nagyon csalóka lehet, ha csak és kizárólag az úgynevezett intelligenciánk alapján, azaz az IQ mércéjével határozzuk meg képességeinket és tehetségünket.

Man at Work - Blog - 4 leggyakoribb tévhit az IQ-ról

Az IQ, azaz az intelligence quotient, intelligenciahányados egy viszonyító szám, amely megmutatja, hogy pillanatnyi értelmi képességünk – vagyis intelligenciánk – a velünk azonos életkorú, átlagos értelmi képességekkel rendelkező személyekhez viszonyítva milyen mértékű. Ha magas eredményt érünk el, joggal gondolhatjuk, hogy miénk a világ, és nem kell további erőfeszítéseket tenni. Ha alacsony értéket érünk el, az pedig hazavághatja az önértékelésünket, és úgy érezhetjük, sikertelenségre vagyunk ítélve. Ne hagyjuk, hogy félrevezessenek bennünket az IQ-hoz kapcsolódó tévhitek! Cikkünkben Kerner Tibor tréner segítségével összeszedtük, milyen mítoszok élnek a fejünkben az intelligenciával kapcsolatban. Nézzük!

A 4 LEGGYAKORIBB TÉVHIT AZ IQ-VAL KAPCSOLATBAN

1. tévhit: Az IQ nagysága határozza meg egyedül és kizárólag az emberi intelligenciát.


Magyarországon különösen jellemző, hogy ebben az állításban hiszünk. Ám éppen erre vezethető vissza sok problémás helyzet - a munka világában is. Ugyanis mindenki tehetséges valamiben, attól függetlenül, hogy milyen magas az intelligencia hányadosa. Az IQ ráadásul csupán néhány kompetenciát mér, nem terjed ki általánosságban a tehetségünkre. Ne veszítsük ezt szem elöl!

2. tévhit: Az intelligencia nagysága velünk született tulajdonság, nem tudunk rajta változtatni.


Ez sem igaz! Tudjuk változtatni a mértékét. 20 éves korunk környékén a legmagasabb az IQ értékünk, ám ha ezután nem tartjuk karban, folyamatosan csökkenni fog. Tehát foglalkoznunk kell vele.

3. tévhit: Kizárólag az IQ határozza meg, hogy valaki mennyire válik sikeressé.


Az igaz, hogy az iskolázottság nagyon fontos sikertényező, de nem azért, amiért állítják. Az IQ sikereinknek csak 20%-át adja, míg a 80% az érzelmi intelligenciánktól függ. Az érzelmi intelligencia (EQ) a saját és mások érzelmeinek érzékelésével, kezelésével és pozitív befolyásolásával kapcsolatos jellegzetesség – egy következő cikkünkben részletesen kifejtjük a vele kapcsolatos tudnivalókat.

4. tévhit: Az IQ – vagyis az ész – a felsőbbrendű. Az érzelmek csak rontják működésének hatékonyságát.

Ezt különösen a férfiak szeretik hangsúlyozni, gondoljunk csak bele egy üzleti tárgyalásba. Ne vigyünk érzelmeket a tárgyalóasztal köré, mert az hátráltatja a folyamatokat… és így tovább. Ismerős? Valójában mindkettő, a racionalitás és az érzelmek egyaránt fontos tényezői életünknek a munka világában is. Párhuzamosan kell tudni működtetni őket.

Forrás: www.profession.hu